Postępowanie dietetyczne w dnie moczanowej

Czym jest dna moczanowa?

To choroba metaboliczna, której przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi.

Dietoterapia w dnie moczanowej

W leczeniu dny moczanowej obok leczenia farmakologicznego, ważną rolę odgrywa szeroko pojęty styl życia, w tym sposób żywienia. W dietoterapii dny moczanowej zastosowanie znajduje dieta ubogopurynowa, która polega nie tylko na odpowiednim doborze produktów spożywczych ale również na odpowiednim sposobie przygotowywania potraw.

Produkty będące znacznym źródłem związków purynowych powinny być z diety wyeliminowane lub ograniczone do minimum. Należą do nich zupy i sosy przygotowany na wywarach kostnych, mięsnych i grzybowych.

Z diety wykluczamy podroby, dziczyznę, baraninę, sardynki, śledzie, szproty, czekoladę, kawę naturalną, kakao, soczewicę, groch, fasolę, grzyby, szpinak.

Ograniczamy również do minimum spożycie wędlin, konserw, ostrych przypraw, alkoholu. Eliminujemy również potrawy smażone, pieczone i duszone.

Co powinna spożywać osoba chorująca na dnę moczanową?

Dietę osób chorujących na dnę moczanową należy oprzeć na produktach, które zawierają niewielkie ilości puryn lub nie mają ich w ogóle. Dlatego też osoby te mogą spożywać produkty nabiałowe – mleko, sery, jaja. Zdrowe tłuszcze roślinne można włączyć do codziennego menu w ograniczonych ilościach. W diecie powinny naleźć się warzywa (wyjątek stanowią suche nasiona roślin strączkowych oraz szpinak) oraz owoce. Dozwolone są również produkty zbożowe – pieczywo, makarony, kasze, ryż. Mięso i produkty mięsne można spożywać w ograniczonych ilościach, pamiętając, że mięso należy gotować w dużej ilości wody.

Osoby chore na dnę moczanową powinny pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, wśród których najbardziej polecana jest woda.

Zaleca się spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinien być zjedzony około 4 godziny przed nocnym odpoczynkiem.

Skip to content