Cholesterol na dobrym poziomie

Podwyższony cholesterol jest w stanie u niejednego pacjenta wywołać palpitacje serca, a to dlatego, że nie cieszy się on dobra sławą. Paradoks polega na tym, że cholesterol jest substancją, która jest nam niezbędna do życia. Odgrywa on w naszym organizmie kluczową rolę w wytwarzaniu hormonów płciowych i hormonów nadnercza, a także w syntezie witaminy D3. Ma również znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpowiedniej pracy mózgu. Skąd za tem przeświadczenie, że cholesterol jest czystym złem?

Uważa się, że wysoki cholesterol przyczynia się do rozwoju miażdżycy i chorób serca. Niemniej sprawa nie jest tak prosta i oczywista. Istnieje wiele frakcji cholesterolu: LDL (który potocznie nazywany jest złym cholesterolem), HDL (zwany dobrym cholesterolem) oraz VLDL (zwany najgorszym cholesterolem). Ważne jest, aby w organizmie zachować ich proporcje. O ile poziom cholesterolu ogólnego we krwi niewiele jest nam w stanie powiedzieć o stanie zdrowia, o tyle jest sygnałem, że w naszym ciele jest zaburzona równowaga, a to prowadzi do nadmiernej syntetyzacji cholesterolu, a nie jego konsumowania.

Styl życia i jego wpływa na cholesterol

Cholesterol, który jest obecny w żywności w niewielkim stopniu wpływa na stężenie cholesterolu we krwi. Jest on składnikiem, który w dużej mierze wytwarzany jest przez naszą wątrobę, a to ile go produkuje zależy od naszego stylu życia. Nieodpowiednia dieta, palenie papierosów i stres powodują, że wątroba wydziela zwieszoną ilość cholesterolu.

Zachowaj odpowiednią dietę!

Warto ze swojego jadłospisu wyeliminować żywność wysoko przetworzoną, gotowe dania, fast foody, produkty z wysoką zawartością cukru. Głównym składnikiem posiłków powinny być warzywa i owoce. Sa one dla nas niezbędne nie tylko ze względu na witaminy i składniki mineralne, ale również ze względu na błonnik, antyoksydanty, bioflawonoidy i chlorofil, których są źródłem. Te składniki słyną z właściwości obniżających cholesterol we krwi, co prowadzi do zachowania równowagi. Dodatkowo dietę należy wzbogacić o inne produkty, które wpływają na równowagę cholesterolu: płatki owsiane, czosnek, imbir, rośliny strączkowe, żurawina, gorzkie kakao, yerba mate czy wyciąg z liści karczocha.

Tłuszcze też mogą być zdrowe

Warto by do codziennej diety wprowadzać zdrowe tłuszcze. Jest to składnik, którego nie powinniśmy się obawiać. Wykluczanie go prowadzi do hipercholesterolemii. Należy wybierać odpowiednie źródła tłuszczu. W naszej diecie powinna znaleźć się oliwa z oliwek extra virgin, awokado, orzechy, pestki i nasiona i przede wszystkim – tłuste ryby morskie. Łosoś, sardynki, śledź, halibut czy makrela stanowią ważne źródło wartościowych dla naszego zdrowia kwasów omega-3 oraz dostarczają cenną witaminę E, która ogranicza tworzenie się blaszek miażdżycowych.

Skip to content