Układ odpornościowy jest rozbudowanym systemem, którego zadaniem jest obrona organizmu przed bakteriami, wirusami, pasożytami, grzybami. W sezonie jesienno-zimowym nasz organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. W jaki sposób zadbać o układ odpornościowy?
Zadbaj o swoją dietę
W diecie nie powinno zabraknąć:
– Witamina C, która przeciwdziała powstaniu stanów zapalnych i odpowiada za ich zwalczanie. Witamina C bierze również udział w syntezie kolagenu, który odpowiada za proces gojenia się ran. Źródłem witaminy C są: papryka, dzika róża, natka pietruszki, czarna porzeczka oraz cytrusy.
– Witamina D3 zmniejsza skłonność do pojawiania się reakcji alergicznyc, ułatwia wchłanianie wapnia co wpływa na pracę układu kostnego. Źródłem witaminy D3 są ryby morskie: śledź, łosoś, makrela, olej rybi.
– Witamina A odpowiada za procesy metaboliczne odpowiedzialne za utrzymanie właściwej struktury, czyli bariery ochronnej organizmu przed wnikaniem patogenów. W witaminę A bogate są ryby morskie, podroby, jaja, marchew, morele, natka pietruszki.
Zadbaj o aktywność fizyczną
Aktywność fizyczna działa mobilizująco na układ odpornościowy. Ćwiczenia i codzienny ruch zmniejszają ryzyko infekcji.
Zadbaj o sen
Sen wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Nasz organizm ma działanie regenerujące, ale żeby przyniósł odpowiedni efekt, musi trwać odpowiednio długo. Osoby dorosłe powinny spać 7-8 godzin dziennie. W pomieszczenie, w którym śpimy musi by wietrzone, a temperatura powinna wynosić między 18-21 stopni,.
Unikaj stresu
Sytuacje stresowe powodują, że w korze nadnerczej produkowany jest kortyzol, czyli hormon stresu. Odpowiada on, m.in. za regulację metabolizmu glukozy, tłuszczy i białek, wpływu na poziom elektrolitów oraz ma działanie przeciwzapalne. Przewlekła produkcja kortyzolu, która spowodowana jest stresem hamuje działanie komórek odpowiedzialnych za obronę przed bakteriami i wirusami, co przekłada się na zwiększenie podatności naszego organizmu na infekcję.
Unikaj niezdrowych nawyków
Alkohol i tytoń mają wpływ na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. Alkohol powoduje zaburzenie wchłaniania ważnych dla odporności substancji i witamin. Natomiast substancje zawarte w dymie tytoniowym hamują produkcję przeciwciał, które odpowiedzialne są za likwidację patogenów.