Tkanka tłuszczowa jest niezbędnym składnikiem ciała, koniecznym do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Jednak jej nadmiar może być przyczyną zwiększonego ryzyka chorobowości i śmiertelności. Na podstawie badań antropometrycznych wyróżniono dwa typu otyłości (typ jabłka, typ gruszki), prowadzące do rozwoju różnych powikłań zdrowotnych. Zawartość tłuszczu trzewnego w szybki i prosty sposób można ocenić, dokonując pomiaru obwodu talii. Dla mieszkańców Europy obwód talii ≥94 cm u mężczyzn oraz ≥80 cm u kobiet niebędących w ciąży świadczy o występowaniu otyłości brzusznej. Cennych informacji o rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka dostarcza wskaźnik WHR. Obliczyć go możemy na podstawie poniższego wzoru:
Wskaźnik WHR obrazuje stosunek obwodu talii do obwodu bioder. Otyłość typu jabłko, często nazywana otyłością brzuszną, wisceralną czy androidalną rozpoznaje się, gdy wartość wskaźnika WHR jest powyżej 0,9 u mężczyzn oraz powyżej 0,85 u kobiet. Cechą charakterystyczną tego typu otyłości jest nagromadzenia się tkanki tłuszczowej głównie w okolicy zaotrzewnowej co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, zespołu metabolicznego czy niektórych typów nowotworów. Gdy wartość wskaźnika jest niższa od podanych powyżej to wówczas mamy doczynienia z otyłością typu gruszka, nazywaną też otyłością pośladkowo-udową, obwodową lub gynoidalną. W tym typie otyłości tkanka lokalizuje się w okolicach bioder i pośladków. Najczęściej rozwija się wśród kobiet w okresie pokwitania.
Wskaźnik WHR wraz z opisywanym wcześniej wskaźnikiem BMI dostarcza wartościowych informacji na temat masy ciała oraz rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka.