Od dawna wiadomo, że witamina D korzystnie wpływa na nasze kości, a jej niedobory mogą prowadzić do występowania u dzieci krzywicy, a u dorosłych – osteomalacji i osteoporozy. Witamina D wykazuje wielokierunkowe oddziaływanie na organizm człowieka. Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i nerwów, co jest szczególnie istotne wśród osób starszych. Obniżona sprawność mięśni w tej grupie wiekowej może zwiększać ryzyko upadków i złamań kości. O witaminie D mówi się w kontekście jej roli w zapobieganiu chorób sercowo-naczyniowych ale również w profilaktyce nowotworów czy cukrzycy.
Niewielkie ilości witaminy D dostarczamy do naszego organizmu spożywając tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, sardynki), tran, jaja kurze, mleko lub masło. Większość witaminy D, która znajduje się w organizmie każdego z nas pochodzi z syntezy skórnej pod wpływem działania promieni słonecznych. Dlatego tak ważne jest, aby starać się każdego dnia przebywać około 30 minut na świeżym powietrzu, eksponując swe ciało na promienie słoneczne (w okresie wiosenno-letnim).
Niestety niedobory witaminy D są powszechne i dotyczy to również mieszkańców naszego kraju, zwłaszcza osób starszych. Biorąc pod uwagę korzystne oddziaływanie witaminy D na organizm człowieka należy wprowadzić do diety pokarmy będące jej dobrym źródłem oraz każdego dnia przebywać na świeżym powietrzu. Jednak nie zawsze są to działania w pełni wystarczające, aby zapewnić właściwe stężenie witaminy D w organizmie człowieka. Dlatego też należy brać pod uwagę wprowadzenie suplementacji witaminą D zgodnie z obowiązującymi rekomendacjami.